Izdavačka delatnost

Nova atinska povelja 2003

REČ UREDNIKA

Kada sanjamo sami, to je samo san,
ali kada mnogi sanjaju zajedno, to je početak nove stvarnosti.

(Frieclensreich Hundertwasser)

Evropski urbanisti poručuju: najbolji način da se predvidi budućnost je da je sami stvorimo. Zato su i napisali Viziju evropskih gradova u XXI veku i kako do nje stići.

Naslovna strana

Naslovna strana

Nova atinska povelja 2003 nije utopija, to je realistično viđenje gradova u ujedinjenoj Evropi XXI veka. U globalnom društvu, koje pokušava da pronađe zajedničku budućnost, jedan od doprinosa Evrope u XXI veku biće iznalaženje novog modela evropskih gradova koji su umreženi, koji su inovativni i produktivni, koji su kreativni u domenima nauke i kulture, koji će raditi na dostizanju i održavanju kvalitetnih uslova života i rada svojih stanovnika, gradova koji će povezati prošlost i budućnost kroz vitalnu i životnu sadašnjost, a sve navedeno, smatra Evropski savet urbanista (ESU), jeste obaveza i zadatak urbanista/planera.

Udruženje urbanista Srbije (UUS), kao višedecenijski promoter novina u oblasti urbanizma/planiranja u najširem smislu, koristi svoj jubilej – 55 godina postojanja i rada, da predstavi Novu atinsku povelju 2003, kao opšti teoretski i praktičan program evropskih urbanista u XXI veku, sa uverenjem da će doprineti boljem razumevanju procesa razvoja evropskih i srpskih gradova, kao i našim naporima u ostvarivanju cilja što skorijeg integrisanja Srbije u Evropsku uniju.

Ovaj dokument namenjen je onima koji traže nove puteve u budućnost. On je inspiracija, ideja koja je naslovljena kako evropskim, tako i nama, srpskim urbanistima/planerima, kao znak da smo stekli šansu za nešto. Zato je Udruženje urbanista Srbije predaje svojim članovima, sa željom da je promovišu, realizuju, pa čak i nadmaše.

Beograd, oktobra 2010.

mr Zoran Radosavljević, dr Ratka Čolić